Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Urheilu-uutiset - Penkkiurheilu.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut sarjat

MTV: Entinen huipputuomari Jonas Eriksson paljastaa karuja tarinoita tuomaripiireistä elämänkerrassaan

Jonas Eriksson entinen huipputuomari Ruotsi
AOP

Entinen huipputuomari Jonas Eriksson kertoo tulevassa elämäkerrassaan “Korthuset” salaisuuksia uransa varrelta. Mukaan mahtuu muiden muassa Euroopan jalkapalloliitto Uefan puheenjohtajan Aleksander Čeferinin kyseenalainen tunteidenpurkaus sekä rasvaprosentin mittaaminen puolialastomana 15 muun huipputuomarin seurassa.

Ruotsalainen Jonas Eriksson on toiminut erotuomarina EM- ja MM-kisoissa, Eurooppa-liigassa sekä Mestarien liigassa. Hän kertoo kirjassaan, kuinka maailman kaksi tärkeintä erotuomaripäällikköä, Pierluigi Collina ja Massimo Busacca luovat epäterveellisen työympäristön eristämisellä, kiusaamisella ja julkisilla haukkumisilla.

– Jos teet näin uudestaan, minä tapan sinut, Busacca oli Erikssonin mukaan huutanut aasialaiselle tuomarille kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan erotuomarikurssilla.

Busaccan tyylinen toiminta ei ollut epätavallista. Aasialaiset ja afrikkalaiset tuomarit joutuivat kestämään sanallisia hyökkäyksiä.

– Se oli kauheaa, mitä hän sanoi. Se on kiusaamista. Me eurooppalaiset pärjäsimme, koska kyse oli lähinnä aasialaisiin ja afrikkalaisiin kohdistuneista hyökkäyksistä. En usko, että kyse oli rasismista, vaan siitä, että he eivät olleet yhtä vahvoja persoonia eivätkä pysyneet niin hyvin mukana kielessä, joten heitä oli helpompi painostaa, Eriksson kertoo Expressenille.

Eriksson kertoo, että Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA ovat kuin kauhumaailmasta, jossa tuomarit eivät uskalla sanoa vastaan, koska pelkäävät pilaavansa oman uransa. Hän sanoo myös, että tuomarit valitaan otteluihin kansallisuuden eikä suinkaan kykyjen perusteella. Isojen jalkapallomahtien tuomarit saavat parempia tehtäviä.

– Sinulla ei voi olla todisteita, koska se on pimeää toimintaa, siinä ei ole läpinäkyvyyttä, mutta voit kuitenkin katsoa faktoja. Jos tulet Englannista, Italiasta tai Argentiinasta, niin sinulla on suurempi mahdollisuus tuomita MM-finaali. 60 prosentissa kaikista finaaleista on ollut tuomari noista maista, Eriksson sanoo.

Erotuomarilegenda Collina saa haukut ruotsalaiselta

Collina oli luvannut ruotsalaiselle mahdollisuuden toteuttaa unelmansa, olla erotuomarina vuoden 2016 Mestarien liigan finaalissa. Italialainen petti kuitenkin lupauksensa. Eriksson kuvaa kirjassaan Collinaa “feikiksi paskiaiseksi”. Englannin Mark Clattenburg sai tehtävän, vaikka se oli sääntöjä vastaan.

Clattenburg oli tuominnut välieräottelun Atlético Madridin ja Bayern Münchenin välillä. Sääntöjen mukaan loppuottelua ei saisi tuomita, jos on ollut erotuomarina välierävaiheessa. Englantilaistuomari oli jo tuohon mennessä tuominnut kolme Atléticon pudotuspeliottelua, minkä olisi myös pitänyt estää loppuottelun tuomitseminen.

Eriksson kertoo myös erittäin kohauttavasta tapauksesta, jossa UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin oli raivostunut turkkilaistuomari Cüneyt Çakırille. Çakır oli Čeferinin mielestä jättänyt viheltämättä Slovenian ja Itävallan ratkaisevassa EM-karsintaottelussa rangaistuspotkun, mikä oli suututtanut slovenialaisen jalkapallopomon.

– Kuka helvetti sinä olet, jos sinulla ei ole vaikutusvaltaa, Čeferin oli todennut Erikssonin mukaan.

Çakır siirrettiin sivuun hänen seuraavasta Mestarien liigan ottelusta ja hänet eristettiin huippuotteluista. Turkkilainen ei saanut tuomita puolivälieriä pidemmälle Mestarien liigassa ja EM-kisoissa. Hänellä on vyöllään EM-välierä, kaksi MM-välierää, Mestarien liigan-finaali, sekä kuusi Mestarien liigan välierää.

– Uskooko kukaan oikeasti, että yksi maailman parhaimmista ja kokeneimmista tuomareista tuli niin paljon huonommaksi Slovenia-pelin jälkeen, oli se sitten käsivirhe tai ei, Eriksson kertoo kirjassaan.

Tuomarien kuntotestit olivat skandaalinkäryisiä

Eriksson joutui erotuomaripomo Collinan kanssa epätodelliseen tilanteeseen, jossa lukuisilta tuomareilta mitattiin rasvaprosentteja. Collina oli esitellyt johtotehtäviin tultuaan tiukat kuntotestit. Siihen kuului suurelta osalta hyvältä näyttäminen onnistuneen tuomaroinnin sijaan. Eriksson oli ensimmäistä kertaa testeissä vuonna 2010. Tuomarit jaettiin kolmeen 15 hengen ryhmään.

– Kun ryhmäni tuli sisään isoon ja kylmään kokoustilaan, meitä pyydettiin riisuuntumaan alusvaatteisiin asti. Katsoimme toisiamme ja kukaan ei reagoinut tai uskaltanut sanoa mitään, Eriksson kertoo kirjassa.

He saivat edellisenä iltana tarkat ohjeet, että eivät saa syödä mitään aamulla, jotta olisivat mahdollisimman tyhjiä testiä varten. Kyse oli painon ja rasvaprosentin mittauksesta.

– Siinä olimme kokoustilassa, 15 miestä pitkässä jonossa, pelkissä alusvaatteissa. Olimme Euroopan parhaimpia tuomareita, eliittiurheilijoita, roolimalleja, aikuisia, vanhempia, vahvoja persoonia, mutta kukaan ei sanonut mitään, Eriksson sanoo.

Collina katsoi heitä päästä varpaisiin jäisellä katseellaan. Eriksson kuvaili tapahtumaa siten, kun hän olisi ollut sumussa.

– Minusta tuntui, että Collina pysähtyi, katsoi minua ja tutkaili alastonta kehoani. Suljin kaikki tunteet pois ja menin omaan kuplaani. Ajattelin itsekseni, että tämä ei ole sen arvoista. Olen aikuinen ja joudun seisomaan tässä tutkittavana ja arvioitavana, Eriksson kertoo.

Paino huudettiin ääneen ja testaaja nipisteli, puristi ja painoi ihoa eri puolilta kehoa kylmällä mittarilla. Hyväksytty tulos oli erinomainen tai todella hyvä. Yli 70 prosenttia tuomareista ei päässyt testiä ensimmäisellä yrittämällä läpi ja heidän tuli parantaa. Eriksson oli huono-kategoriassa. Testiä tehtiin kaksi kertaa vuodessa UEFA:n kurssien yhteydessä.

– Kävelin pois ja pukeuduin. Näin kuin muut tuomarit joutuivat käymään läpi saman. En kuullut, nähnyt tai tuntenut mitään. Miksen minä tai joku muu sanonut mitään? Miksi emme vastustaneet ja sanoneet, mitä kaikki ajattelivat: Se oli loukkaavaa, Eriksson sanoo.

Tylyt jäähyväiset

Erikssonin hieno ura sai tylyt jäähyväiset. Hänet oli listattu maailman neljänneksi parhaimmaksi erotuomariksi, mutta silti sivuutettiin Venäjän vuoden 2018 MM-kisojen tuomarivalinnoista. Eriksson romahti kyyneliin tyttärensä edessä saatuaan tiedon.

– Hän ei ymmärtänyt mitään. Hän tulee epätoivoiseksi, kun itken ja ajattelee, että jotain on tapahtunut. Selitän hänelle, että mitään ei ole tapahtunut ja saan MM-kisojen sijaan olla kotona kanssasi. Yritän tehdä siitä jotain positiivista, Eriksson kertoi.

– Sanon, että itken sen vuoksi, koska olen helpottunut siitä, koska se on nyt ohi. En kuitenkaan ole ollenkaan helpottunut, olen täysin murskana. Joka minuutti mietin, mitä tapahtui, mitä olen tehnyt ja mistä se on kiinni, Eriksson jatkoi.

47-vuotias Eriksson toimi FIFA:n erotuomarina vuosina 2002-2018.

Lähde: MTV

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

PENKKIURHEILU.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut sarjat