Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Urheilu-uutiset - Penkkiurheilu.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut sarjat

Entinen Englannin huippupuolustaja Gary Pallister on huolissaan pääpelaamisen riskeistä

Gary Pallister entinen huippupuolustaja Englanti
AOP

Entinen Englannin ja Man Unitedin huippuolustaja Gary Pallister paljasti Sunday Telegraphin haastattelussa kuinka sairaaksi pääpelaaminen teki hänet ja vaatii sen poistamista lasten peleistä.

Skotlannissa sijaitseva Glasgow’n yliopisto julkaisi elokuussa tutkimuksen, jota pidetään jalkapallon historian tärkeimpänä. Se saapui viranomaisten huomautuksilla, mutta tulokset ovat varmasti kiinnittäneet huomiota. Tutkimuksen mukaan entisillä puolustajilla diagnosoidaan viisi kertaa todennäköisemmin dementia kuin muilla pelaajilla.

Heillä, jotka ovat pelanneet ammattimaisesti yli 15 vuotta millä tahansa pelipaikalla, on myös viisi kertaa suurempi riski. Ei ole merkkejä pudotuksesta edes niiden keskuudessa, jotka pelasivat myöhemmällä aikakaudella 1980- ja 1990-luvuilla.

Gary Pallister, 56-vuotias entinen Manchester Unitedin, Middlesbroughin ja Englannin puolustaja, kertoi Sunday Telegraphin haastattelussa karuja faktoja omalta peliuraltaan.

– Olen luultavasti yksi niistä, jotka ovat pistäneet päänsä hiekkaan ja ajatelleet: “Toivottavasti se en ole minä “.

– Kärsin kauheista migreeneistä. Minut on tyrmätty. Olen ollut kentällä, herännyt enkä tiennyt, missä olen. Laitat kaiken yhteen ja alat ajatella: “Hitto, olen ensisijainen dementiaehdokas”. Se ei ole 100-prosenttinen asia, veikkaan, mutta ajattelet: “Jos olet vedonlyöjä, todennäköisyys on, että saat sen joskus elämässäsi”, englantilainen kauhisteli.

Pallister oli osa yli 60 entisen pelaajan ryhmää, johon kuuluivat myös Gary Lineker, Kevin Keegan ja Alan Shearer, jotka vaativat kiireellistä kolmiportaista “suojaa, estä, säilytä” -strategiaa, joka käsittelee pääongelmaa pelin kaikissa sukupolvissa.

Hyväntekeväisyysjärjestö Head for Changen järjestämänä hän osallistui myös ensimmäiseen otteluun pääpelirajoituksilla ja ainakin uskoo, että lapsia olisi suojeltava ja aikuisia olisi tiedotettava paremmin.

– Katson taaksepäin ja ajattelen: “Oma kokemukseni kertoo, että pääpelaamisella oli vaikutus”. Kärsin paljon migreenistä, kun aloin pelata 16-vuotiaana kahdesti viikonloppuisin, Pallister kertasi.

Mies mietti asiaa jo varhain.

– Ajattelin: “Johtuuko se siitä, että pelaan enemmän jalkapalloa, pusken enemmän jalkapalloja?” Migreeni jatkui koko urani ajan. Minulle on nyt mustavalkoista, että jalkapallo oli yksi tärkeimmistä syistä luultavasti saamaan niitä.

– Minun piti mennä pimeään huoneeseen. Aloin oksentaa. Menetin puhekykyni. Sain pistelyä käsivarsiini. Kadotin näköni. Näköni hämärtyi. Tuntui kuin pääni olisi täynnä simpukoita. Mikä tahansa liike aiheutti kipua. Se oli todella outo tunne. Se pyyhkäisi minut pois kahdeksi päiväksi, Pallister kertoi hurjista kokemuksistaan-

Pallister pelasi yli 700 peliä uransa aikana ja voitti neljä Valioliigan mestaruutta ja kolme FA-cupia Manchester Unitedin kanssa. Kanssapelaajat valitsivat hänet Vuoden pelaajaksi vuonna 1992. Pallister kertoo, että migreenit vaikuttivat suoraan hänen uraansa, kun hänet pakotettiin pois Englannin harjoitusleiriltä Terry Venablesin johdolla.

– Minulla oli todennäköisesti paha migreeni neljä tai viisi kertaa vuodessa. Luin paljon asioita. Migreenin syytettiin johtuvan ruokavaliosta, unen puutteesta, vedestä ja nesteytyksestä. Aina oli joku muu tekosyy. Mietit: “Onko se pääpelaaminen?” Harjaat sen mielesi taakse ja toivot, että se ei ollut pääpelaaminen.

– Mutta kun lopetin jalkapallon pelaamisen, migreenit helpottivat siihen pisteeseen, että en kärsinyt niistä useiden vuosien ajan. Parin viime vuoden aikana olen alkanut saada niitä takaisin hieman, mutta ei läheskään samaa vakavuutta. Minulla on vain näköhäiriöitä ja ne ovat ohi parissa tunnissa.

Vakavin aivotärähdys, Pallister sanoo, tuli FA Cup -ottelun aikana Middlesbroughissa Evertonia vastaan.

Neville Southall ei osunut palloon ja löi minua päähän. Sen puoliajan lopussa näköni alkoi mennä. Sanoin tuolloin managerille: “Katso, en näe ihmisiä.” Hän sanoi: “Tulet olemaan kunnossa toisella puoliajalla.” Sanoin: “Ei, et ymmärrä. En näe palloa puskeakseni sitä. En näe pelaajia.”

– Se oli sellainen ajattelutapa, jolla silloin siihen suhtauduttiin. Vietin yön tarkkailun alla Middlesbrough Generalissa, josta minut vapautettiin seuraavana päivänä, heti takaisin harjoitteluun pari päivää myöhemmin. Tiedän, että se oli seurausta suorasta iskusta Siitä tuli enemmän puhetta lajissamme, kun urani päättyi, mutta sitä ei koskaan tutkittu tarpeeksi.

Terry Butcher, toinen entinen Englannin puolustaja, on vaatinut jalkapallon pääpelin poistamista asteittain. Pallister on epävarma asiasta, mutta on varma koulutuksen ja toimien tarpeesta lasten suojelemiseksi. “Meidän tehtävä ihmiset tietoisiksi – antaa heille tarvittavat tiedot ennen osallistumista”, hän sanoo.

– Liian monet ihmiset ovat pistäneet päänsä hiekkaan ja ehkä toivoneet sen katoavan. Heidän on suojeltava lapsia, kun heidän aivonsa ja kallonsa kasvavat edelleen.

Lähde: Telegraph

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

PENKKIURHEILU.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut sarjat