Seuraa meitä:

La Liga

KL: Espanjan liigaseurat kärvistelevät suurissa talousvaikeuksissa

Atletico Madrid La Ligan mestari
AOP

Espajan ammattijalkapalloilu on suuressa rahakriisissä korona-pandemian jäljiltä. Tilannetta yritettiin ratkaista jo ulkopuolisella rahoituksella, mutta sekin aiheutti jo oman soppansa.

Espanjan ammattijalkapalloilu joutuu koronapandemian takia etsimään miljardien eurojen lisärahoitusta kansainvälisiltä sijoitusrahastoilta. Tällä viikolla maan liigaseurat hyväksyivät noin kahden miljardin euron lainan brittiläiseltä riskisijoituksiin erikoistuneelta CVC Capital Partners -rahastolta.

Laina-aika on 40 vuotta ja laina on koroton, mutta rahasto saa vastineeksi runsaat kahdeksan prosenttia liigapelien tv-oikeuksien rahavirrasta seuraavien 50 vuoden ajan. Lainasopimuksesta kieltäytyivät suurimpia budjetteja pyörittävät Real Madrid ja FC Barcelona sekä Athletic Bilbao ja pieni kakkossarjalainen Oviedo. Ne saavat edelleen osuutensa tv-oikeuksista lyhentämättöminä, elleivät myöhemmin liity sopimukseen.

Mikäli ne liittyisivät, CVC-rahasto korottaisi lainasumman liki 2,7 miljardiin euroon.

Lainan käytölle tiukat ehdot

Muut 38 liigaseuraa hyväksyivät sopimuksen, jolla perustetaan lainaa hallinnoimaan erillinen yhtiö nimeltä La Liga Impulso. Se jakaa seuroille lainarahat saman kaavan mukaan, jolla tv-korvaukset on tähän asti jyvitetty, mutta lisäksi seurojen on täytettävä tiukat ehdot.

Esimerkiksi FC Sevillan osuudeksi lainasta lasketaan lähes 120 miljoonaa euroa. Siitä kuitenkin vain 15 prosenttia saa käyttää pelaajahankintoihin ja 15 prosenttia vanhojen velkojen hoitoon. Loput 70 prosenttia seurojen pitää käyttää markkinointiin ja julkisuuskuvaan, jotta Espanjan liigapelien tv-oikeuksien arvo jatkossa nousisi maailmalla.

Nyt alkamassa olevalla pelikaudella Espanjan liigaseurat saavat tv-oikeuksista yhteensä 1 140 miljoonaa euroa. Uudesta kolmevuotisesta tv-sopimuksesta neuvotellaan jo.

Maan urheilulehdistön arvio on, että tv-oikeuksista saatava hinta tuskin nykyoloissa kasvaa – etenkin kun liigan kuuluisin tähtipelaaja Lionel Messi joutui lähtemään pahasti velkaisen FC Barcelonan riveistä Ranskaan, koska seuralla ei enää ollut varaa maksaa hänen palkkaansa.

Tuloista kadonnut yli neljännes

Seurojen tulot kutistuivat rajusti viime pelikaudella 2020-21 pandemian takia, koska ottelut pelattiin ilman stadionyleisöä. Alkavalle kaudellekin viranomaiset ovat luvanneet sallia enimmillään vain 40-prosenttisen yleisömäärän.

Pelikaudella 2019-20 liigaseurojen yhteenlasketut tulot ylsivät yhä runsaaseen viiteen miljardiin euroon. Viime pelikauden tilinpäätöstä ei vielä ole, mutta liigajohto on lehdistölle arvioinut tulojen jääneen yhteensä ehkä 3,5 miljardin euron tasolle.

Ennen pandemiaa jalkapalloilussa liikkuvat rahat olivat jatkuvassa kasvussa. Moni seura pelasi velkavivulla laskien kasvavien tulojen auttavan vuosi vuodelta velkojen uudelleenjärjestelyissä. Tulojen romahdus yllätti jotkut housut kintuissa. Esimerkiksi viime kauden juhlittu liigamestari Atletico de Madrid ilmoittaa velkamääränsä nousseen liki miljardiin euroon, vaikka seuran vuosibudjetti on vain 300 miljoonan euron luokkaa.

Atleticon pääomistajat toteuttivat äskettäin holding-järjestelyn ja suunnatun osakeannin, jonka kautta runsaan kolmanneksen seurasta ostaa yhdysvaltalainen pörssilistattu rahasto Ares Management. Järjestelyn on määrä tuoda Atleticolle 182 miljoonan euron pääomaruiske. Lisäksi seura aikoo myydä pelaajia ja liittyy myös liigan ja CVC-rahaston lainasopimukseen.

FC Barcelonan tilanne karmein

Surkeimmalta näyttää FC Barcelonan rahatilanne. Liigan suurimmalla budjetilla toiminut jättiläinen ilmoittaa tehneensä 487 miljoonan euron tappion viime pelikaudella. Velkamäärä on noussut yli 1,1 miljardiin euroon. Investointipankki Goldman Sachcs järjesti seuralle jo 500 miljoonan euron hätärahoituksen, mutta se ei riitä.

Seuran uuden puheenjohtajan Joan Laportan mukaan palkkakulut ovat kestämättömät, sillä niihin uppoaa yhä 95 prosenttia arvioiduista tuloista, vaikka huippupalkatusta maalitykistä Messistä luovuttiin. Messi oli tienannut viimeisten neljän vuoden aikana Barcelonan riveissä ennätykselliset 555 miljoonaa euroa.

Ennen pandemiaa FC Barcelona odotti tulojensa nousevan vuositasolla yli miljardiin euroon. Viime pelikauden tulot jäivät runsaaseen 600 miljoonaan. Samalla kuitenkin Espanjan toisella suurseuralla, Barcelonan arkkivihollisella Real Madridilla, on talous tasapainossa.

Real Madrid kertoi heinäkuussa tehneensä 650 miljoonan euron tuloilla vajaan miljoona euroa voittoa. Nettovelkaa on vain 46 miljoonaa euroa ja likvidejä kassavaroja 122 miljoonaa euroa. Alentamalla palkkoja ja luopumalla pelaajista Real Madrid sanoo säästäneensä pandemia-aikana liki 230 miljoonaa euroa kuluissa.

– Real Madrid on harvoja eurooppalaisia suurseuroja, joka ei ole painunut pandemian takia tappiolle, seuran puheenjohtaja Florentino Pérez totesi tilinpäätöksessä.

Espanjan liigan ja CVC-rahaston lainasopimusta Real Madrid vastustaa laittomana puuttumisena seurojen oikeuksiin. FC Barcelona, Athletic Bilbao – ja myös Espanjan jalkapalloliitto – ovat sanoneet, ettei sopimus ole seuroille taloudellisesti järkevä.

Lähde: Kauppalehti

Edit klo 12.18: Korjattiin otsikkoa.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta La Liga