Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Urheilu-uutiset - Penkkiurheilu.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Valioliiga

Manchester Cityn manageri Pep Guardiola on sekaantunut Pandora Papers -skandaaliin

Pep Guardiola
AOP

Maailmaa on kuohuttanut viime aikoina Pandora Papers -kohu, jossa on paljastunut lukuisia kuuluisia ihmisiä, jotka ovat piilotelleet varojaan veroparatiiseissa. Nyt on myös paljastunut Manchester City -manageri Pep Guardiolan osuus kohussa.

Manchester Cityn manageri Pep Guardiola oli paljastuksen mukaan andorralaisen veroparatiisitilin haltija vuoteen 2012 asti, jolloin hän käytti hyväkseen Mariano Rajoyn hallituksen hyväksymää veroarmahdusta tilinsä varojen tasaamiseksi. Siihen asti Guardiola ei ollut ilmoittanut Espanjan valtiovarainministeriölle rahoja, joita hän piti siellä.

Lluis Orobitg, managerin veroneuvoja, selittää, että Guardiola käytti vain Banca Privada d’Andorra (BPA) -pankin tiliä tallettaakseen palkan, jonka hän sai qatarilaisessa Al Ahlissa, jossa hän pelasi vuosina 2003-2005.

Kun hän hyväksyi veroarmahduksen, urheilija tasoitti verojaan lähes puolella miljoonalla eurolla maksamalla 10 % koroista, jotka hänen varansa olivat tuottaneet neljän viime vuoden aikana, mutta joita ei oltu määrätty hänelle.

Guardiola on yksi nimistä, jotka näkyvät Pandora Papers -arkistossa, joka on International Consortium of Investigative Journalists ICIJ:n järjestämä tutkimus. Yli 600 toimittajaa 117 maasta on analysoinut kahden vuoden aikana 11,9 miljoonaa asiakirjaa 14 asianajotoimistolta, jotka ovat erikoistuneet luomaan yrityksiä veroparatiiseihin.

Tämäntyyppiset yritykset, jotka sijaitsevat muissa maissa kuin niiden ylläpitäjien kotipaikka, ovat laillisia niin kauan kuin omistaja ilmoittaa ne asuinpaikassaan. Ongelma alkaa viranomaisten silmissä, kun näiden lainkäyttöalueiden tilinomistajat etsivät nimettömyyttä, nollaverotusta tai pimeän rahan pesua.

Espanjassa EL PAÍS ja La Sexta ovat analysoineet vuotoa etsiessään tunnettuja ihmisiä, jotka ovat hyödyntäneet maailman läpinäkymättömimpiä lainkäyttöalueita. Tuloksena on yli 700 Espanjan kanssa sidoksissa olevaa yritystä, joista erottuu kymmeniä tunnettuja henkilöitä

Guardiolan nimi esiintyy asiakirjassa, joka saatiin Alemán, Cordero, Galindo & Lee Algocal -asianajotoimistosta, joka on yksi asianajotoimistoista, joka on Pandora Papersin journalistisen tutkimuksen ytimessä. Hän esiintyy panamalaisen Repox Investments -yhtiön asianajajana.

Yhtiö perustettiin helmikuussa 2007, kun Guardiola jäi eläkkeelle ammattilaisjalkapalloilijana ja neljää kuukautta ennen nimitystä Barcelona B:n manageriksi.

Orobitg selittää, että Repoxin olemassaololla ei ole mitään tekemistä Barcelonan tai Guardiolan taloudellisten etujen kanssa Panamassa ja että tällä yrityksellä ei ollut toimintaa. Se toimi käytännössä peiterityksenä piilottaakseen Andorran rahastojen todellisen omistajan.

Repoxin luominen, neuvonantaja selittää, oli Andorran pankin aloite, jossa valmentajalla oli šekkitili henkilöllisyytensä turvaamiseksi. Verohallinnon lähteiden mukaan tämäntyyppisen instrumenttiyrityksen tarjoaminen – joka lisää varjojen läpinäkyvyyttä varojen todelliselle omistajalle – oli yleinen käytäntö noina vuosina Andorrassa.

Veroarmahdus oli jo lähtökohtaisestikin kiistanalainen päätös

Erityinen veroilmoitus (DTE), kun Rajoyn hallitus loi armahduksen, oli ikkuna, jonka hallitus avasi, jotta yritykset ja yksityishenkilöt voisivat kerätä pimeää rahaa maksamalla 10 % veron, joka on paljon pienempi kuin verot, jotka he olivat jättäneet maksamatta. Hallituksen tavoitteena oli kerätä 2 500 miljoonaa euroa. Menettely oli fiasko.

Valtiovarainministeriön piti keventää vaatimuksia ja veroja maksettiin puolet odotetusta. Asiakirjojen mukaan Guardiola esitti lomakkeen 750 verovirastolle (asiakirja, jolla hän virallisesti hyväksyi veroarmahduksen) ja laillisti lähes puoli miljoonaa euroa. Tämä luku vastaa tilille vuosien 2007 ja 2010 välisenä aikana kertyneiden varojen korkoa, minkä vuoksi laki velvoitti maksamaan 10 %.

Kahden kauden palkasta qatarilaisseurassa hänen ei tarvinnut maksaa mitään, koska se oli jo määrätty.

Veroarmahdus oli kiistanalainen, koska se antoi monille huijareille mahdollisuuden pestä rahaa alhaisin kustannuksin. Tämä prosessi ärsytti verotarkastajia ja perustuslakituomioistuin kumosi sen. Mutta sitä käytti yli 30 000 ihmistä, joista suurin osa oli yrittäjiä.

Muutamien julkistettujen nimien joukossa oli poliittisia johtajia ja joitakuita Espanjan rikkaimmista ihmisistä: Rodrigo Rato, hallituksen entinen varapresidentti ja IMF:n entinen toimitusjohtaja; Francisco Granados, madridilaishallintoalueen entisen puheenjohtajan Esperanza Aguirren oikea käsi; Diego Torres, Iñaki Urdangarinin entinen kumppani.

Muita nimiä olivat José Ángel Fernández Villa, entinen UGT:n kaivosjohtaja; veljet Antonio Gallardo ja Jorge Gallardo, Almirall-laboratorioiden omistajat; Ildefonso Falcones, menestynyt kirjailija ja La Catedral del Marin kirjoittaja; Oleguer Pujol Ferrusola, yksi Katalonian entisen presidentin Jordi Pujolin pojista.

Poliitikoiden tai liikemiesten, joilla on ongelmia lain kanssa, lisäksi, jotka hyödynsivät tätä prosessia, oli myös satoja pienyrittäjiä tai ihmisiä, joilla on omaisuutta muissa maissa ja jotka eivät olleet ajan tasalla valtiovarainministeriössä, kuten Guardiolan tapauksessa.

Hallituksen tarjoama veroarmahdus johti ulkomaille ennen vuoden 2012 loppua luotujen läpinäkymättömien rakenteiden katoamiseen. Kuultujen lähteiden mukaan tämä selittää sen, miksi panamalainen Repox Investments lopetettiin saman vuoden 21. joulukuuta.

Hallituksen armahdus 10 % maksun jälkeen rahaa piilottaneille ihmisille ei estänyt verovirastoa avaamasta tarkastuksia suurelle osalle toimenpiteen hyödyntäneistä. Valtiovarainministeriö ei tutkinut armahdusilmoituksen jättämistä, mutta käytti esitettyjä tietoja muiden sääntöjenvastaisuuksien jäljittämiseen.

Lähde: El Pais

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

PENKKIURHEILU.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Valioliiga