Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Urheilu-uutiset - Penkkiurheilu.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Bundesliiga

NYT: UEFA on muuttamassa seurojen taloussääntöjään merkittävästi

Euroopan jalkapalloliitto UEFA
AOP

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Euroopan jalkapalloliitto UEFA on muokkaamassa Talouden reilun pelin sääntöjään entistä enemmän suurseuroja suosiviksi.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo artikkelissaan, että Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n uudet rahoitussäännöt sitovat menot seurojen tuloihin ja vahvistavat etuja, joita varakkaat seurot jo nauttivat jalkapallopiireissä.

NYT:n mukaan UEFA on käynyt yli vuoden ajan keskusteluja Euroopan huippuseuroja edustavan ryhmän kanssa uudesta mallista, jolla korvataan UEFA:n aiemmat Talouden reilun pelin säännöt.

Uusien sääntöjen mukaan seurojen jalkapalloon liittyvät menot eivät voi ylittää 70 prosenttia seuran tuloista. Tämä tieto on ristiriidassa UEFA:n aiempien puheiden kanssa, joissa se vakuutti aikovansa kiristää talouskuria.

UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin on puhunut jo viiden vuoden ajan palkkakattojen asettamisesta keinona korjata eurooppalaisen jalkapallon kasvavaa varallisuuseroa. Eurooppalaisen työlainsäädännön monimutkaisuuden ja voimakkaan vastustuksen vuoksi UEFA on kuitekin luopunut kovan palkkakaton periaatteesta.

Säännöt lisätään UEFA:n sääntökirjaan johtokunnan äänestyksen jälkeen 7. huhtikuuta. Säännöt myös nimetään uudelleen, ja UEFA aikoo luopua Čeferinin edeltäjän alaisuudessa luodusta FFP:stä eli taloudellisista reilusta pelistä ja ottaa sen sijaan käyttöön rahoituksen kestävyyttä koskevat määräykset.

Aiempi systeemi on nostattanut paljon valitusta. Pienemmät seurat ovat valittaneet, että heitä rangaistiin sääntörikkomuksista, kun taas isommat, varakkaammat seurat pystyivät usein välttämään ankarimmat rangaistukset. Sillä välin suurimmat ja rikkaimmat seurat vastustivat taloudellista valvontaa epäoikeudenmukaisena rajoitteena tavoitteilleen.

Puheet säännösten muuttamisesta kiihtyivät koronavirus-pandemian aikana, kun suuret tulonmenetykset aiheuttivat taloudellista levottomuutta kaikkialla. UEFA raportoi helmikuussa, että arviolta seitsemän miljardia euroa on pyyhitty kollektiivisesti seurojen taseilta pandemian aikana.

Uusia sääntöjä ympäröi suuri kalabaliikki

Sääntöuudistusta varjostavat eri tahojen ristiriitaiset intressit. Tietyt seurat, erityisesti varakkaiden omistajien tukemat seurat, jotka olivat tottuneet käyttämään omia käteisvarojaan menestyäkseen, olivat halunneet rajan olevan jopa 85 prosenttia. Toiset taas puolustivat vieläkin alempaa rajaa.

Jotta seurat voivat sopeutua uusiin sääntöihin, uudet säännöt otetaan käyttöön ajan myötä: seurat voivat käyttää jopa 90 prosenttia tuloistaan, ennen kuin tämä luku nostetaan pysyvälle 70 prosentin tasolle kolmen kauden aikana.

Ehdotettujen sääntöjen mukaan seuroille voidaan tietyissä olosuhteissa antaa joustovaraa kuluttaa jopa noin kymmenen miljoonaa dollaria yli suhdeluvun, mikäli niillä on hyvät taseet ja ne eivät ole rikkoneet sääntöjä aiemmin.

NYT:n mukaan UEFA-kriitikot ovat valittaneet pitkään siitä, että vaikka heillä on ollut käytössään kustannusten hallintasäännöt, UEFA ei usein ole onnistunut rankaisemaan suurimpia joukkueita. Viime vuosina muun muassa Manchester City ja Paris Saint-Germain ovat päässeet välillä kuin koira veräjästä.

NYT:n mukaan uuden järjestelmän mukaan UEFA:lla on oikeus määrätä sääntöjen rikkojille sekä urheilullisia että taloudellisia seuraamuksia, mukaan lukien sakkoja, pelikieltouhkaa ja ensimmäistä kertaa mahdollisuus alentaa joukkueita kolmen nykyisen kilpailun välillä. Esimerkiksi Mestarien Liigassa oleva joukkue voi pudota Eurooppa-liigaan taloussääntöjen rikkomisen vuoksi.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

PENKKIURHEILU.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Bundesliiga