Naisten MM-kisat 2023

Etelä-Afrikka teki historiaa: Italialle jättimäinen pettymys

Etelä-Afrikka juhlii voittoaan.

Etelä-Afrikka vastasi todellisesta jymypaukusta keskiviikkona kaatamalla Italian G-lohkon päätöskierroksella lukemin 3-2. Etelä-Afrikka etenee voittonsa myötä ensimmäistä kertaa historiansa aikana pudotuspeleihin. Italialle olisi riittänyt yksikin piste, mutta joukkue joutui pettymään raskaasti.

Etelä-Afrikka oli ennen lohkovaiheen päätöskierrosta yhdessä pisteessä hävittyään niukasti Ruotsille ja pelattuaan 2-2 tasapelin Argentiinaa vastaan. Italia puolestaan voitti avauspelissään Argentiinan ja kärsi selkeän tappion Ruotsia vastaan toisessa ottelussaan. Saapasmaalle olisi riittänyt tasapeli jatkopaikan varmistamiseen Argentiinan hävittyä Ruotsille.

Italia aloitti maalinteon 11. peliminuutilla, kun Arianna Caruso onnistui rangaistuspotkusta. Etelä-Afrikka ei kuitenkaan lannistunut, vaan tuli tasoihin reilun puolen tunnin kohdalla Benedetta Orsin oman maalin myötä.

Tasainen kamppailu jatkui viihdyttävissä merkeissä myösä toisella puoliajalla. Hildah Magaia nostatti Etelä-Afrikan toiveita tunnin jälkeen, mutta Caruso kuittasi nopeasti. Ottelu näytti päättyvän näihin lukemiin, mutta Italian jatkopaikka karkasi Thembi Kgatlanan onnistuttua lisäajan toisella minuutilla.

Etelä-Afrikan päävalmentaja, Desiree Ellis ylisti pelin jälkeen joukkuettaan, joka eteni historiansa ensimmäistä kertaa MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen.

– Pelaajani taistelivat kuin soturit. He pelasivat ottelun, joka tulee jäämään historiaan. 16 parhaan joukkoon pääseminen on uskomaton saavutus.

Lähde: Al Jazeera