Seuraa meitä:

EM-kisat 2021

Jalkapallo jatkaa matkaansa kohti kotia – Englanti voitti Tanskan jatko-ottelun maalilla

Kane vie Englannin finaaliin
AOP

Ottelun alkuun lähdettiin hyvin selkeällä ennakko-olettamuksella, että Englanti tulee pitämään palloa ja määrittämään pelin tahdin samalla, kun Tanska keskittyy ottamaan vastaan ja iskemään paikan tullen vastaan.

Ensimmäisen kympin aikana ottelu eteni hyvin odotetusti. Englanti tuli pallonhallinnan kautta käyttäen useampaa eri hyökkäysvariaatiota, mutta Tanska onnistui pitämään Englannin pois pahimmalta maalintekosektorilta. Tanska pääsi pariin otteeseen iskemään vastaan, mutta mitään vaarallista niistä yrityksistä ei saatu aikaiseksi.

Ensimmäisen puoliajan puolivälin lähestyessä ottelun voimasuhteet tasoittuivat hieman, mutta kovin uskottavia pallonhallintaan nojaavia hyökkäyksiä Tanska ei edelleenkään saanut aikaiseksi. Englanti piti palloa, mutta Tanskan hyvin matalalla toiminut prässi ei päästänyt Englantia hakemaan tiloja linjojen väliin.

Puolen tunnin kohdalla ottelu sai ennakko-odotuksiin nähden yllättävän käänteen, kun Tanska sai erikoistilanteen noin 20 metristä. Pallon taakse asettunut Mikkel Damsgaard päätti lähteä kokeilemaan suoraa yritystä ja hänen unelmalaukauksellaan Tanska siirtyi 1-0 yllätysjohtoon välierässä. Jordan Pickford oli hienosti laukauksessa mukana, mutta vapaapotku oli liian vaikea torjuttavaksi. Kyseessä oli vasta kisojen ensimmäinen suora vapaapotkumaali.

Hetkeä myöhemmin Englanti sai Harry Kanen loistavan haaston jälkeen oman vapaapotkunsa hyvästä paikasta, mutta Raheem Sterlingin veto kilpistyi muuriin. Englanti sai kuitenkin maalin jälkeen hengen päälle ja vain hetki tästä Sterling pääsi kokeilemaan viidestä metristä Bukayo Sakan loistavasta syötöstä, mutta Tanskan maalivahti Kasper Schmeichel venyi uskomattomaan torjuntaan. Vain muutamia kymmeniä sekunteja tästä, pelin 39. minuutilla Englanti tuli uudestaan samalla kuviolla ja nyt Sterling ei enää epäonnistunut ja Englanti tasoitti pelin 1-1. Osuma merkattiin lopun viimein Tanskan kapteenin Simon Kjaerin omaksi maaliksi.

Ottelun toisella puoliajalla Englanti jatkoi hallintaansa ja se sai pariin otteeseen loistavasta paikasta vapaapotkun. Ensimmäinen näistä tuotti Harry Maguirelle keltaisen kortin, mutta jälkimmäisessä Kasper Schmeichel joutui tekemään kaikkensa estääkseen Maguiren puskun menemästä takanurkkaan.

Pelin edetessä Englanti otti enemmän ja enemmän pelin omaan hallintaansa. Se sai vyörytettyä hyökkäyksiä jatkuvasti lähemmäs Schmeichelin maalia. 67. minuutin kohdalla Tanska päätti yrittää vaihtojen avulla päästä paremmin peliin mukaan ja ottelun avausmaalin tehnyt Damsgaard vaihdettiin Yussuf Poulsen. Kentälle tuli samalla myös Daniel Wass sekä Christian Norgaard kun kentältä tulivat pois Jens Stryger Larsen ja Kasper Dolberg. Myös Englanti teki vaihdon, kun vahvan ottelun pelannut Saka tuli vaihtoon ja tilalle vaihdettiin Jack Grealish.

72. minuutin kohdalla Kane pääsi etenemään rangaistusalueelle ja Tanskan puolustus joutui pelaamaan Kanea kovaa. Erotuomari tarkasti tilanteen VAR huoneen kera, mutta rikettä ei havaittu, joten Tanska pääsi huoahtamaan helpotuksesta.

Varsinaisen peliajan viimeinen vartti oli molemmilta joukkueilta hyvin tarkkaa ja varovaista peliä. Ottelun kuvan mukaisesti Englanti vyöryi Tanskan alueelle, mutta Tanska puolusti tiivisti ja se sai muutaman hyökkäyksen tehokkaiden vastaiskujen päätteeksi luotua. Englanti sai vielä ihan lisäajan loppuun rakennettua pari huippupaikkaa, mutta Tanska selvitti tiensä jatko-otteluun.

Jatko-ottelun kuva tuli selville hyvin aikaisessa vaiheessa. Koko ottelun puolustuskannalla ollut Tanska alkoi näyttää todella väsyneeltä ja Englanti sai jatkuvalla syötöllä luotua huippumaalintekopaikkoja. Ainoastaan Schmeichelin huippuotteet pitivät Tanskan toiveita elossa. 102. peliminuutilla Sterling ajoi loistavasti ohi väsyneen Tanskan puolustuksen ja onnistui hankkimaan pilkun. Kane asteli ampumaan pilkkua jännittyneen Wembleyn kotiyleisön eteen. Varsinainen yritys jäi ponnettomaksi ja Schmeichel onnistui torjumaan, mutta jatkotilanteesta Kane ei enää epäonnistunut ja Englanti siirtyi johtoon.

Tanskan sitkeästä taistelusta huolimatta Englanti ensimmäistä kertaa EM-kisojen finaaliin. Finaalissa Englanti saa vastaansa loistavan turnauksen pelanneen Italian, joka voitti oman välieränsä Espanjaa vastaan rangaistuspotkuilla.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta EM-kisat 2021