Seuraa meitä:

EM-kisat 2021

EM- Kisat huipentuvat kahden turnauksen parhaan joukkueen väliseen näytökseen – haetaanko ratkaisua jälleen viimeiseen saakka?

Gareth Southgate tuulettaa finaalipaikkaa
AOP

Jalkapallon Em-kisat huipentuvat sunnuntaina pelattavaan finaaliin, jossa kohtaavat kotiyleisön edessä pelaava Englanti sekä uskomattomassa tappiottomien otteluiden putkessa pelaava Italia. Molemmat joukkueet tulevat otteluun jatko-otteluun venyneistä välieristä, mutta välipäiviä on sen verran takana, että rasitus tuskin näkyy sunnuntain huippu-ottelussa.

Englannilla kaikkien aikojen mahdollisuus

Englanti on ollut tilastojen valossa turnauksen paras joukkue. Ensimmäinen päästetty maali tuli vasta välierässä Tanskaa vastaan Mikkel Damsgaardin huikeasta vapaapotkusta. Pelitilannemaaleja Englanti ei ole vielä turnauksessa päästänyt yhtäkään ja tämä kertoo selvää kieltä millä tasolla Englannin puolustaminen näissä kisoissa on ollut. Puolustuslinja Harry Maguiren ja Kyle Walkerin johdolla on ollut kisojen ylivoimaisesti paras. Keskikentän pohjalla Declan Rice ja Kalvin Phillips ovat olleet todella hyviä molempiin suuntiin ja nyt kun hyökkäyskin Harry Kanen ja Raheem Sterlingin johdolla on alkanut saada tehoja aikaiseksi voidaan Englantia pitää hienoisena ennakkosuosikkina finaaliin.

Wembleyllä pelattavasta ottelusta ei tule puuttumaan tunnelmaa, sillä Englannissa tätä ottelua on odotettu vuodesta 1966, jonka jälkeen Englanti ei ennen tätä ole finaalissa ollut. Vuoden 1996 EM- kisojen välierässä rangaistuspotkukilpailussa epäonnistunut Englannin päävalmentaja Gareth Southgate on johdattanut Englannin huimaan lentoon eikä Englantilaisille kelpaa finaalista mikään muu kuin voitto.

Italian suunta laskussa?

Kisat loistavasti aloittanut Italia joutui todella tiukille Espanjaa vastaan pelatussa välierässä. Ottelun ratkaisia rangaistuspotkukilpailussa Jorginho ja Espanja vei varsinaisella peliajalla peliä selkeästi enemmän kuin Italia. Italian pelistä lähti iso palanen kisojen yhden parhaimman pelaajan Leonardo Spinazzolan loukkaannuttua puolivälierässä Belgiaa vastaan.

Italia on Roberto Mancinin johdolla silti onnistunut kasvattamaan tappiottomien otteluiden sarjan jo 33 ottelun pituiseksi, joten keinot sillä Englannin kaatamiseen on olemassa. Välierässä Espanjaa vastaan joukkueen peli ei vakuuttanut, mutta vastuskin oli yksi turnauksen kovimmista joukkueista. Voittoon päättynyt välierä oli loistava taidonnäyte, miten ottelu voidaan voittaa tiiviillä puolustamisella.

Joko jalkapallo tulee kotiin?

Englanti lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta Italiaa ei todellakaan voida laskea ulos. Englanti on puolustanut turnauksessa loistavasti ja maalivahti Jordan Pickford on pelannut hienot kisat joukkueen takana. Englannin on saatava hyökkäyspelaamiseensa vielä yksi napsu lisää, jotta se pystyy haastamaan Italian tiiviin puolustuksen sekä loistavan maalivahdin.

Italian peli on näyttänyt playoff vaiheessa hieman tukkoisemmalta kuin Englannin, mutta täytyy muistaa, että se on pelannut Belgiaa ja Espanjaa vastaan, jotka molemmat ovat todellisia huippumaita. Englannin vastustajat puolivälierissä ja välierissä ovat olleet Ukraina ja Tanska, joita ei voida missään nimessä pitää samantasoisina joukkueina.

Finaalissa Englannilla on takanaan kotiyleisön vahva tuki, mutta toisaalta myös valtavat paineet menestyä. Italia on vuoden 2018 MM- karsinta katastrofista huolimatta tottunut menestymään arvoturnauksissa. Luvassa on varmasti huikea ja tasainen ottelu kahden huippujoukkueen välillä. Molempien nojatessa vahvaan puolustukseen ei jatko-ottelun ja rangaistuspotkukilpailun mahdollisuutta voida sulkea pois. Jos ottelu etenee rangaistuspotkuihin asti, on Englannilla tilastojen valossa etulyöntiasema huolimatta sen huonosta saldosta rangaistuspotkukilpailussa, sillä koskaan EM- tasolla sama joukkue ei ole voittanut kahta rangaistuspotkukilpailu peräkkäin.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta EM-kisat 2021